“Dat bedrag halen we gewoon!”

Het zijn drukke tijden voor de 19-jarige filmmaker Jelle Klein Hesselink uit Ruurlo. Door middel van crowdfunding zamelt hij geld in om zijn tweede grote filmproductie te realiseren. Vóór 10 juli moet er 6000 euro binnen zijn.

In 2016 maakte Klein Hesselink zijn eerste film: Homo? Boeit geen flikker! De film die de acceptatie van homoseksualiteit moet bevorderen, wordt inmiddels op zeven middelbare scholen vertoond. Het script was oorspronkelijk geschreven voor een toneelstuk maar dat bleek niet haalbaar. ‘Ik was zestien jaar op dat moment. Ik regisseerde het stuk, gaf leiding, organiseerde repetities en speelde ook nog de hoofdrol. Dat ging allemaal niet samen. De jonge acteurs konden ook niet altijd vrij krijgen. Maar op die leeftijd denk je dat je het allemaal wel aankan’, vertelt hij. Toen stelde een vriend voor om er een film van te maken. Een nieuwe passie ontstond. Nu hoopt hij een inspiratiebron te kunnen zijn voor jongeren. Film is een middel om dat te bereiken.

Opgepast!

De voorbereidingen voor zijn tweede film zijn sinds oktober vorig jaar in volle gang. De nieuwe productie heet Opgepast! en gaat over de gevaren in het uitgaansleven. Naast de film, komt er een lespakket voor scholen. Klein Hesselink is de regisseur, producent en projectleider. Dat zijn verantwoordelijke taken waar hij fulltime mee bezig is. Om zeven uur ’s ochtends komt het eerste Whatsapp berichtje alweer binnen. Het is de productieassistent: ‘Jelle, we moeten volgende week voor de crowdfunding 3000 euro hebben. We zitten nu op 2195 euro. Hoe gaan we dit oplossen en wat is mijn taak daarin?’

Zijn team bestaat uit twee productieassistenten, een regieassistent en technische staf. Samen zamelen ze geld in via CineCrowd. Dankzij dat platform kunnen bedrijven en particulieren het project sponseren. ‘Het is echt heel stressvol. Op de eerste dag stonden we op 500 euro. Op de tweede dag op 1000. Het is echt een fantastisch bedrag maar toen was het nog nieuw. Inmiddels zijn we negentien dagen op weg en is er niks nieuws meer aan. Je moet mensen eraan herinneren dat we ze echt nodig hebben.’ Op een gegeven moment waren alle vrienden en kennissen benaderd. Er moeten dus nieuwe sponsors gezocht worden: ‘Sinds kort ga ik naar netwerkbijeenkomsten in de omgeving. Dan ga ik flyeren en vertel ik mijn verhaal. In de hoop dat er een of twee donateurs bij komen.’ Van het geld wordt onder meer apparatuur gehuurd en de catering verzorgd. Alle acteurs werken vrijwillig mee, net als zestig procent van de crew.

6000 euro? Peanuts!

Als het streefbedrag niet wordt gehaald, kan er niet gefilmd worden. Het geld wordt dan teruggestort. Toch is er al een cast gevormd uit de 80 mensen die op auditie kwamen. Ook de locaties zijn grotendeels geregeld. In mei vond er met cast en crew een scriptlezing plaats en eind augustus staat er een repetitieweekend op de planning. De acteurs worden dan goed voorbereid op hun rol zodat de zeven draaidagen in september en oktober soepel verlopen.

Ondertussen is 38% procent van het benodigde bedrag binnen. De crowdfunding loopt nog 22 dagen. Maar gaan ze het volledige bedrag wel halen? Als het aan Klein Hesselink ligt, is daar geen twijfel over mogelijk: ‘Dat bedrag halen we gewoon. Tuurlijk hebben we wel de scenario’s liggen voor het geval we het niet halen. Je moet wel realistisch blijven. Maar verliezen is geen optie, die zesduizend euro gaat gewoon lukken. Peanuts!’