De Tweede Kamer in? ‘Ik wil er niet dood gevonden worden!’

Tijdens een warme vrijdagavond verruilen vier jongeren van verschillende politieke partijen het terras voor een theaterzaal. Terwijl het buiten minstens 25 graden is, loopt ook binnen de temperatuur op. Daar wordt namelijk gedebatteerd over serieuze zaken.

De donkere zaal in De Balie in Amsterdam zit met ongeveer 90 mensen bijna vol. Terwijl de Kabinetsformatie in Den Haag in volle gang is, wordt er hier gedebatteerd over de toekomst van linkse partijen. Oude mannen met grijze pakken zijn er vanavond nauwelijks te vinden. De zaal is voor een groot deel gevuld met studenten. De aandacht is gevestigd op de vier twintigers in het midden: Caesar Bast (PvdA), Lisa de Leeuw (SP), Sebastiaan Wolswinkel (PvdD) en Armagan Önder (GroenLinks).

De debatleider wil weten waar onze generatie zich het meest druk over maakt. Wie dacht dat de avond daarmee rustig begint, heeft het mis. Er komen meteen een hoop moeilijke termen voorbij. ‘Mee kunnen gaan in deze globaliserende samenleving’, reageert Bast. ‘De bestaanszekerheid’, vult De Leeuw aan.

Het zijn grote problemen die ze maar al te graag aan willen pakken. Ze hebben zich niet voor niets bij de jongerenafdelingen van de politieke partijen aangesloten. En van welke partij ze ook zijn, ze hebben allemaal hetzelfde doel: de wereld veranderen en het verschil kunnen maken.

Wolswinkel is ervan overtuigd dat hij het verschil kan maken. Het is volgens hem nodig dat meer mensen zich gaan bemoeien met de politiek. ‘In de jaren zestig en zeventig waren er grote studenten protesten en kwamen jongeren samen want er moest iets veranderen in de maatschappij. De overtuiging dat er iets moet veranderen is niet weg maar de bewegingen wel omdat mensen niet langer denken dat ze het verschil kunnen maken.’

Duurzaamheid en ongelijkheid zijn thema’s die deze avond steeds terugkeren. De vraag is hoe linkse partijen hiermee om moeten gaan. Ingewikkelde onderwerpen zou je zeggen, maar de jongeren weten precies waar ze het over hebben. Ze laten zich niet afleiden door de huidige generatie politici die op de eerste rij van de theaterstoelen zitten. Al willen deze politici toch nog iets meegeven. ‘Ik vind dat de jongeren mogen zeggen dat onze generatie er een zooitje van maakt en dat het tijd wordt dat zij een doorbraak bereiken’, zegt Agnes Jongerius van de PvdA.

Maar dit debat is niet bedoeld om elkaar aan te vallen. De middelvinger gaat er vanavond dus niet komen. Een avond als deze geeft De Leeuw vooral veel energie om weer de straat op te gaan en actie te voeren. Ze wil de mensen die ze daar tegenkomt graag iets duidelijk maken. ‘Ik wil heel graag aan de jongeren meegeven dat politiek niet alleen is wat er in Den Haag gebeurt. Dat is eigenlijk supersaai. Ik kijk ook niet naar het vragenuurtje op woensdagmiddag. Politiek is juist alles wat er om je heen gebeurt!’

Als aan het einde van de avond de consumptiebonnen nog snel worden opgemaakt, wordt er nog één ding duidelijk. De politici hoeven nog niet te vrezen voor hun plek in de Tweede Kamer. Wolswinkel wil over een paar jaar het dierenwelzijn in andere landen stimuleren. De Leeuw ziet zichzelf ook niet rondlopen in Den Haag. ‘De Tweede Kamer in? Nee echt niet, ik wil er niet dood gevonden worden!’