Een dag bij Omroep Gelderland

Inmiddels loop ik al een maand rond bij Omroep Gelderland. Tot nu toe heb ik vooral berichten geschreven voor de website. Daarnaast loop ik af en toe een dag mee met een verslaggever. Hoe zo’n dag eruit ziet beschrijf ik hieronder!

Normaal gesproken begin ik om 09:00 uur. Dan is de ochtendvergadering. Het nieuws van de dag wordt besproken en het werk voor de verslaggevers wordt verdeeld. Deze dag begon om 07:45 in Burgers Zoo. Die ochtend werd er een kleine neushoorn bij zijn vader gezet.

auto

Nu wordt er over stagiaires wel eens gezegd dat ze alleen maar koffie mogen halen en het statief moeten dragen. Dat valt hier gelukkig hartstikke mee dus heb ik zelf maar aangeboden het statief te sjouwen. Laat het nou deze keer een van de zwaarste zijn die ze bij de omroep hebben. Moesten we ook nog eens de halve dierentuin door. Toch is het wel leuk om een keer voor openingstijd in een lege dierentuin te zijn.

Dieren blijven dieren dus het was nog lang wachten op het moment dat vader neushoorn kwam aangelopen. Uiteindelijk was het dan zo ver. Samen met zijn beschermende moeder ontmoette neushoorn Thomas zijn vader.

Geen livestream, wel een item

In de eerste instantie was het de bedoeling om de ontmoeting ook te live streamen op facebook. Dat gebeurt via een kabel in de camera die aangesloten is op een WMT. Een WMT is een groot apparaat dat live beelden door kan sturen naar bijvoorbeeld de redactie of een livestream. Helaas werkte hij dit keer niet wegens een slechte internetverbinding.

Dan maar verder met het item. Een interview met de dierenverzorger hoort daar natuurlijk ook bij.

20160913_082314

Daarna werd het weer tijd om terug te gaan naar de omroep. Meestal is er door een van de redacteuren al een bericht geschreven over het onderwerp waar je naar toe gaat. Dit vul je zelf nog wel aan met foto’s, extra informatie en quotes van de geïnterviewden. Aan het einde van de dag wordt het item die je op tv ziet aan het bericht toegevoegd.

Dit keer wilde de eindredacteur zo snel mogelijk beelden online hebben van de ontmoeting. Daarom heb ik een korte web video gemonteerd die gelijk online kon. Daarna moest het tv item en radio gemaakt worden.

20160913_105448

Aan het begin van de middag was het al tijd voor de volgende klus. De pompoenen oogst in Tiel. Het was enorm heet, rond de dertig graden. Toch stonden de werknemers de hele dag op het veld pompoenen te rapen.  Dat moest gefilmd worden en er werd weer een interview gedaan.

20160913_122604

Gelukkig was het niet alleen maar hard werken. Ook een ijsje hoorde erbij op deze warme dag. Daarna snel terug naar de omroep om het tv item te maken en het bericht te schrijven. Dit keer heb ik het bericht wel zelf geschreven.

20160913_133537.jpg

Een item zet je helemaal zelf in elkaar. Uiteindelijk gaat het nog wel naar de editor zodat hij of zij het kan afwerken. Er wordt dan vooral gekeken naar de kleur van het beeld en het geluid. Om 17:00 begint de eerste nieuwsuitzending. Vaak wordt de uitzending met de verslaggevers bekeken en geëvalueerd.

Rond 17:30 zat de dag er weer op!

Uitzending GLD Vandaag: 13 september 2016