‘Eigenlijk heb ik helemaal niks met schapen’

Marianne Duinkerken ontmoette 16 jaar geleden Albert Koopman, schaapsherder van Balloo in Drenthe. Vanaf dat moment woont Marianne samen met Albert naast de schaapskooi en is het schaapherden uitgegroeid tot een bedrijf. En dat terwijl Marianne schapen helemaal niet leuk vindt.

Dat ze dan toch op een schapenhouderij terecht kwam, is iets wat ze van te voren nooit had gedacht: “Ik heb Godsdienst gestudeerd aan de universiteit van Leiden. Dat is heel iets anders. Het komt echt door Albert dat ik hier terecht ben gekomen.” Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een bedrijf. Er wordt schapenwol geweven, je kunt er lamsvlees kopen en er worden evenementen georganiseerd zoals het meelopen met de herders. Vooral de creativiteit en het artistiek bezig zijn spreekt haar aan want ze vertelt dat ze een schaap op zich maar vervelend vindt: “Ik vind het verschrikkelijke beesten. Ik heb er totaal geen band mee. Dat is Godsonmogelijk!” Verder noemt ze het het meest ondankbare dier waar je mee kan werken. Het is voor haar dan ook onmogelijk om van zo’n dier te houden. Maar toch is ze elke dag met de kudde van ongeveer 400 schapen op pad. Haar kudde beweidt een groot natuurgebied van 400 hectare. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide. Duinkerken vindt het belangrijk dat dat gebied wordt onderhouden. Het stamt namelijk uit de laatste ijstijd en het is een cultureel erfgoed. “Het gebied moet niet overwoekerd raken dus het schaapbeheer is belangrijk.” Het werken met de kudde als geheel vindt ze wel bijzonder. “Het is een fenomeen.”

Voor haar is het werken op de schapenhouderij een levensstijl. Een herder die werkt van tien tot vier bestaat voor haar niet. “Ik ben altijd hier en bezig met de dieren, het landschap en de producten.”  Je moet er volledig in kunnen opgaan. En dat vind ze fijn want ze is altijd bezig om, zoals ze zelf zegt, schoonheid te creëren bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de schapen er mooi uitzien. De wol van de Drentse Heideschapen vindt Marianne het mooist en ze wil dit dan ook graag terug op de markt krijgen. Inmiddels zijn er een aantal spinners in dienst om dit te realiseren. Werk en privé gaan in elkaar op. Ze is er dag en nacht maar “ik lees en borduur ook graag hoor.”