Jeroen Woe over tv-succes ‘de Kwis’

Een goed bekeken zaterdagavond programma op primetime. Een kans die je misschien maar een keer in je leven krijgt. Daar is Jeroen Woe zich van bewust. Hij is een van de makers van de Kwis. Samen met Niels van der Laan, Joep van Deudekom en Rob Urgert bespreekt hij op een satirische wijze het nieuws van de week. Vervolgens beantwoordt een bekende gast samen met gastheer Paul de Leeuw vragen over de actualiteit. Jeroen vertelt hoe het programma tot stand komt.

Wie verzamelt het nieuws voor de uitzending?

Jeroen W“We schrijven de Kwis met zijn zessen. Hans Riemens en Edo Schoonebeek horen er ook bij. We maken het begin tot het eind met zijn zessen. We beginnen met elkaar om het nieuws door te nemen. We zorgen dat we alle zes alles weten. We doen vijf dagen over het maken van één Kwis. We beginnen op dinsdag. Dan nemen we alvast wat kleine nieuwtjes door en op woensdag werken we ook vanuit huis, dan zitten we allemaal met de laptop. Wat we dan doen is dat we steeds een nieuwsfeit in een document zetten waar we allemaal tegelijk in kunnen. Dan bedenken we allemaal grappen en gedachten en die zetten we daaronder. En zo gaan we de hele dag door tot we al het nieuws hebben behandeld. Het nieuws bijhouden doen we eigenlijk zelf. Soms mis je iets maar dan heeft Joep het bijvoorbeeld weer gezien.”

Hoe vinden jullie de onderwerpen, gaat dat via kranten en tv?

 “Eigenlijk vooral internet. Wel het journaal, we zorgen dat we dat bekijken. Maar de sites van de NOS en nu.nl zijn onze belangrijkste bronnen want daar staat het meteen op dus daar kunnen we meteen op ingaan. Je moet ook vaak afwachten hoe het nieuws zich ontwikkelt. Het nieuws dat er een staatssecretaris benoemd wordt is op dat moment voor ons nog geen nieuws maar je weet wel dat daar later in de week misschien nog iets mee kan gebeuren.”

Waar wordt de keuze van het nieuws op gebaseerd?

“Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst of we er iets van vinden en of we het gevoel hebben dat we er iets over willen zeggen. Het is een beetje verschillend. Hebben we er een mening over, spreekt het aan. We maken de Kwis toch elke week voor meer dan een miljoen mensen. En hebben we er grappen over want dat is ook nog eens een keer zo, we moeten er uiteindelijk wel grappen over kunnen vertellen. Als we niks weten, dan komt het niet zo snel in de Kwis.”

 Zijn er voor jullie ook grenzen in de manier waarop het nieuws gebruikt wordt?

“We proberen het wel altijd. Sommige dingen liggen ontzettend gevoelig en dan weet je ook dat als je daar grappen over maakt, dat de sfeer er niet beter op wordt. En het publiek zal dan niet snel  lachen en mensen kunnen er boos om worden. Sommige onderwerpen moet je heel voorzichtig behandelen of weglaten.”

Volgt u het nieuws tijdens de opnameperiode van de Kwis meer dan u normaal gesproken doet?

“Veel meer. In de zomer vind ik het wel eens lekker om er tussenuit te gaan. Even niet al te veel nieuws zien. Je draait er af en toe wel een beetje van door. Maar in de aanloop naar de Kwis proberen we alle journaals bij te houden. En in deze Kwistijd lees ik ook alle kranten. Ook probeer ik te weten wat er in PAUW zit en Nieuwsuur. Zodat ik alles helemaal weet. We vinden het bij de Kwis ook het leukste om zoveel mogelijk nieuws te behandelen. Het is niet eens zo zeer dat we overal heel diep op in kunnen gaan maar wel dat we de hele week proberen door te nemen in een Kwis.”

Uiteindelijk wordt het nieuws op een humoristische wijze gebruikt, hoe zet u dat om in die humor?

“We zitten met zijn zessen dus het is een beetje heen en weer pingpongen. Het begint met grappen bedenken. Er komen twee panda’s naar Nederland, hoe heten ze? De naam van de ene panda lijkt wel op de naam van het zoontje van Wesley Sneijder. Daar kun je wel een grap mee maken maar de hele Kwis red je daar niet op. Uiteindelijk hebben we een lied gezongen over de panda’s. Dan gebruiken we ze eigenlijk als middel om onze woede te laten zien over de hysterie over de vluchtelingen. Dat is wel even zoeken altijd, wat is nou een metafoor voor de dingen die wij vinden. Wij proberen het nieuws wel altijd te gebruiken om een mening te geven en daar gaat de humor ook over.”

U heeft ook altijd een lied samen met Niels. Schrijven jullie dat lied zelf of krijgen jullie daar hulp bij van de andere Kwismasters?

“Dat lied schrijven we echt met zijn tweeën. Daar wordt wel over nagedacht met de groep en we vragen af en toe wel hulp van de andere mannen maar dat lied is uiteindelijk wel echt geschreven door ons. Dat doen we altijd op vrijdagochtend. Dan sluiten we ons met zijn tweeën op met een gitaar of keyboard en dat is dan ons eigen ding. Voor de lunch proberen we het af te hebben. De Kwis begint altijd met ‘wat was het voor week’ van Joep en Rob. Dan hebben zij een wat langer verhaal, een soort column is dat eigenlijk en die schrijven zij dan weer met zijn tweeën. Zo hebben we binnen de Kwis eigenlijk onze eigen eilandjes waar we zelf verantwoordelijk voor zijn.”

Jullie maken het programma in een relatief korte tijd, bent u nooit bang om in tijdsnood te komen?

“Daar zijn we elke week bang voor. Elke week is er gedoe. Er gebeuren altijd dingen die we niet verwachten of dingen die niet kunnen. Er is altijd tijdsdruk. Het is nu woensdag, en ik ben nu alweer nerveus voor komende zaterdag omdat er dan weer een dik half uur aan grappen moet liggen. En er moet een leuke opdracht zijn voor de gast en er moet een mooi lied zijn en er moeten leuke vragen zijn. Dus dat is altijd ontzettend spannend. De ene keer lukt het beter dan de andere keer. Maar stress is er altijd.”

Op social media komen best wel eens negatieve reacties voorbij. Sommige grappen zouden te grof en te hard zijn. Is dat iets waar jullie rekening mee houden?

“We zullen nooit grof zijn om het grof zijn. We zullen nooit kwetsende dingen zeggen om te kwetsen. Maar de reacties hou je altijd. We staan altijd achter wat we doen en vinden het leuk om een beetje te schuren. We proberen om niet over het randje te gaan maar er zullen altijd mensen zijn die boos zijn om wat je zegt. Uiteindelijk kun je niet met iedereen rekening houden. Als mensen onze grappen anders interpreteren, dan kan ik daar niets meer aan doen. Dan moeten ze maar naar een ander programma gaan kijken. Ik hou van Holland ofzo.”