Het echte werk

Vanochtend heb ik te horen gekregen dat ik in september voor drie maanden stage mag gaan lopen! Dat betekent dus direct na de zomervakantie. De voorbereidingen zijn de aankomende weken. Waar ik mijn stage wil doen moet ik nog even rustig bekijken. Het voelt wel fijn dat ik het vertrouwen vanuit de opleiding heb gekregen om bij de eerste groep te horen die gelijk op stage mag. Wel een raar idee dat je dan niet eerst “veilig” op school begint maar direct op een hele andere plek. Toch is het dé kans om in de praktijk te laten zien wat je kan. Daar heb ik nu al ontzettend veel zin in!

Om een klein beetje te ervaren hoe het er aan toegaat bij een krant, ben ik twee dagen meegelopen met een journalist van dagblad de Gelderlander. Daar heb ik een uitgebreid verslag over geschreven. Hieronder staat een deel daarvan.

“Van te voren heb ik nagedacht hoe het zou zijn om te werken op de redactie van een krant. Ik stelde me vooral de drukte voor: stressvol, veel mensen die werken achter de computer, bellen en schrijven.  Het leek mij wel wat. Vanachter je computer mensen benaderen en er natuurlijk zelf op uit gaan voor interviews of verslaggeving.
De dag begon met een ochtendvergadering. Daar wordt de Gelderlander van die dag besproken. Ook horen de redacteuren van elkaar met welke onderwerpen ze aan de slag gaan. Dat is iets wat overeenkomt met de redacties waar wij op de opleiding in werken. Al bespreken wij niet een hele krant.
De sfeer op de redactie was niet helemaal zoals ik me had voorgesteld. Van stress was nauwelijks iets merken
. Wel werd er gewerkt en gebeld vanachter computers. Af en toe pakt iemand zijn spullen en gaat vervolgens op pad voor een interview. Er worden grappen gemaakt en koffie gehaald, heel veel koffie gehaald. Op de redactie zitten de journalisten per regio bij elkaar. Ik liep mee met Menno Pols, hij was op dat moment regioverslaggever Wijchen/Beuningen.
Samen zijn we naar een persgesprek geweest en een interview bij een voetbalvereniging.
Verder heeft Menno vooral veel verteld over de journalistiek en heb ik meegekeken hoe hij zijn stukken schrijft en voorbereidt.
Dit soort dagen geven een duidelijker beeld van de journalistiek. Bij een professionele krant gaat het er toch net wat anders aan toe dan op een opleiding. Of ik later bij een krant wil werken, weet ik nog niet. Daar zijn twee dagen echt te kort voor.”