Slakken houden is humor!

Dick Jacobs, beter bekend als de slakkenman heeft al zes jaar honderden soorten slakken. Deze weekdieren worden ook in Nederland steeds populairder als huisdier. De Afrikaanse reuzenslak is een van zijn favoriete: “Ik vind het wel humor. Lekker rustig, ze lopen niet zo hard weg.”

U staat bekend als Dick de slakkenman wat vindt u daar nou van?

“Ja de slakkenman, ach dat is leuk. Dat is toch humor. Het hele leven is humor. Er zijn scholen waar ik geweest ben waar de kinderen dan zeggen: daar komt de slakkenman weer. Tja de slakkenman, ik kan het verder ook niet helpen..”

Hoe bent u erbij gekomen om slakken als huisdier te houden?

“Ik heb er ooit een gekregen en ik vond het zo leuk. Ik raakte erin geïnteresseerd en in Nederland bleek het nog helemaal niet zo bekend te zijn maar in het buitenland werden ze al wel als huisdier gehouden. Zo ben ik ermee in aanraking gekomen. Dat is een beetje uit de hand gelopen.”

Hoe kunnen slakken nou leuk zijn, ze doen toch niet zoveel?

“Ze doen ook niet veel. Maar als jij een vis hebt en je gaat naar het aquarium kijken, dan doen ze toch ook niet zoveel? Die zwemt een beetje rond. De slakken kun je er nog uithalen en eten geven. Ze zijn nieuwsgierig. Daar kan je nog meer mee doen dan met een vis of een reptiel.”

Dus u haalt ze ook echt uit de bak?

“Ja, regelmatig. Dan haal ik wat slakken uit de bak en zet ik een krop sla op tafel. Dan gaan ze gezellig met zijn allen zitten happen en wachten. Dat kan allemaal.”

Wat doet u nog meer met de slakken?

“Ik geef ook workshops. Dan ga ik naar scholen en neem ik een heleboel slakken mee. Na een uur workshop staan al die kinderen met hele grote slakken in de hand. Dat vind ik lol, heel leuk.”

Ik kan me niks voorstellen bij zo’n workshop.. wat doet u dan precies?

“Ik neem veel verschillende soorten slakken mee. Slakken van een paar millimeter die net geboren zijn maar ook hele grote van 20 tot 30 centimeter. Dan ga ik vertellen over die dieren. Wat ze eten en hoe je ze moet verzorgen. Ze mogen ze ook oppakken. Het is altijd een feest om dat te doen.”

Als er één interview is die ik de afgelopen tijd heb gedaan en die ik niemand wilde onthouden, dan was het deze wel. Een tijdje geleden stonden in veel (landelijke) kranten of websites een artikel dat slakken steeds populairder worden als huisdier. Ik moet er zelf niet aan denken want ik ben bang voor slakken. Ja, het bestaat. Vooral voor naaktslakken. Inmiddels durf ik er wel redelijk bij in de buurt te komen maar daar moest je zo’n twee jaar geleden echt niet mee aankomen.

Het interview was wat dat betreft veilig over de telefoon. Het was voor een dag opdracht dus er was ook geen tijd om langs te gaan. Misschien maar goed ook, Dick heeft namelijk honderden soorten slakken thuis.

Hij was ontzettend enthousiast en vrolijk. Daardoor raakte ik wel meteen mijn vragen kwijt en wist ik niet meer welke kant ik precies op wilde. Ik noem het dan ook het slechtste interview tot nu toe maar wel de allerleukste!