Verder kijken dan je eigen omgeving

Dit project is gericht op het houden van interviews. Dat gebeurt face-to-face. Hierdoor heb ik gesproken met een vrijwilliger van Stichting Reddingshonden RHWW in Duiven, een pastoor van Epafras die Nederlandse gedetineerde in buitenlandse gevangenissen bezoekt en afgelopen zaterdag ben ik in Amsterdam geweest, bij Anne. Zij doet vrijwilligerswerk in Zambia.

Het leukste project tot nu toe als je het mij vraagt! Want naast deze interviews maak ik met de redactiegroep een tijdschrift. Ons thema is reizen met een doel. Daarom hebben de drie interviews een link met reizen. Een aantal hiervan zullen in ons tijdschrift komen. Verder wordt deze gevuld met columns, achtergrondverhalen, top 10 lijstjes enzovoorts.

“Jullie moeten mensen interviewen die iets te maken hebben met een zelfgekozen onderwerp. Je gaat naar de mensen toe dus geen telefonisch interview.”
Die mededeling was het begin van dit project.

Was ik net een beetje gewend aan het bellen naar mensen, moet je weer een stap verder en er echt naartoe.. al was dat voor mij een latere zorg want mijn eerste paniekmoment was toch wel het vinden van de juiste mensen (en maar hopen dat ze daadwerkelijk kunnen). Zoals je in de eerste alinea leest is dat helemaal goed gekomen!

Ik wilde voorkomen dat ik mensen uit mijn eigen omgeving zou gaan interviewen. Hoe verleidelijk dat af en toe ook was. Soms vroeg ik me af of ik het me daardoor niet te moeilijk aan het maken was. Een interview met bijvoorbeeld mijn tante die op reis is geweest met de boot was natuurlijk makkelijker te regelen dan een met een complete onbekende. Ondanks dat ik over die reis nog wel honderd dingen zou kunnen vragen. Ik heb daar niet voor gekozen. Ik moet er namelijk niet aan denken dat ik een van de interviews die ik wel heb gedaan daardoor zou moeten missen. Misschien dat een bekende voor mij als een makkelijke uitweg had gevoeld en dat terwijl ik nou juist de kans kreeg om met mensen te praten die je normaal niet spreekt. Ik denk dat ik die mensen wel heb gevonden ondanks dat dat niet altijd makkelijk was.

En met de derde tentamenweek in zicht is ook dit project bijna voorbij..