Interview Jan Marijnissen & Emile Roemer

Op 28 november 2015 nam partijvoorzitter van de SP, Jan Marijnissen afscheid van de landelijke politiek. Tijdens politiek café Zout  in zijn thuisstad Oss werden zijn politieke carrière en interesses besproken. Samen met een aantal gasten. Aan het einde van de middag heb ik Jan kort kunnen interviewen en dat staat hieronder.

 Wat vond u van de middag?

“Ik vond het een hele mooie middag. Echt waar, ze hebben er echt enorm veel werk van gemaakt met goede gasten en een mooie toespraak van de burgemeester. Daar verbaasde en verwonderde ik me echt over. Meestal is het voor burgemeesters zo’n plichtmatig ding maar er is duidelijk werk van gemaakt en dat vind ik buitengewoon mooi. Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik hier binnen kwam dat ik dacht het gaat over mij en niet met mij. Maar het ging ook heel erg met mij en daar was ik niet zo op voorbereid maar al met al vond ik het een mooie dag.”

Dus het had niet op een andere manier hoeven gaan?

“Nee, ik ben hier gast. Het gaat over mij dus dan is het niet aan mij om te bepalen hoe het verder in zijn werk gaat. Ik ben echt heel erg tevreden over het eindresultaat.”

Voelt het als een definitief afscheid van de politiek?

“Nee. Ik zeg altijd, ik maak geen einde aan mijn leven ofzo. Ik blijf ook maatschappelijk betrokken en ik blijf SP lid. Ik blijf zelfs nog in dienst van de SP voor drie jaar, tot mijn pensioen. En ik ga allerlei klussen doen voor de partij maar dan meer op de achtergrond.”

 Wat zijn de verdere plannen?

“De partij heeft mij een cadeau gedaan namelijk het maken van een documentaire en daar moet ik nog over nadenken, wat dat precies gaat worden. Ze hebben mij de middelen ter beschikking gesteld voor camerawerk en geluid. Verder ga ik misschien interviews maken voor een nieuwsblad. Ik schrijf scholingsmateriaal voor de partij en ik geef scholingen in het land. Dus ik heb het druk zat.”

Wat vond u ervan dat de gasten speciaal voor u hiernaar toe zijn gekomen?

“Heel fijn. Daarom gaan we ze nu een etentje aanbieden.”

Ook partijgenoot Emile Roemer was aanwezig. Hoe heeft hij deze middag beleefd en hoe was de samenwerking tussen Jan en hem?

Wat vond u van het politiek café?

“Het was een heel mooi afscheid van Jan. Veertig jaar lang heel actief geweest, veel in Oss maar vooral ook in de landelijke politiek. Ik vond het heel leuk om hierbij te zijn. Het afscheid dat ze in Oss bij Zout hebben georganiseerd, om dat mee te maken. Ik ben speciaal voor hem hier naartoe gekomen.”

 Hoe was de samenwerking tussen Jan en u?

“Jan en ik kennen elkaar al zo’n dertig jaar. Twee handen op één buik zeggen ze wel eens. Het is een ontzettend fijne kamerraad en we hebben heel veel lief en leed gedeeld. Vooral veel gediscussieerd, soms wel tot in de hele late uren. Het is mijn grote voorbeeld en daarom moest ik ook hier zijn.”

Gaat u hem missen?

 “Nou, ik weet niet of ik hem ga missen want we houden nog steeds contact. Ik ben verleden week nog bij hem thuis geweest om over zaken nog even door te praten. Dus dat contact zal echt wel blijven.”

Zijn jullie dan ook echt vrienden?

 “Niet zo zeer dat we bij elkaar op de verjaardagen komen maar we hebben inmiddels zoveel respect voor elkaar opgebouwd dat we elkaar wel blijven zien.”

Wat heeft jan betekend voor de politiek?

“Wel heel veel. Als geen ander is hij erin geslaagd het geluid van de straat in de politiek te krijgen en om de politiek weer terug op straat te krijgen tussen de mensen. Dat voorbeeld zal ik nooit vergeten. Als ik dat ben vergeten kan ik beter stoppen.”

Als u Jan in een paar woorden zou mogen omschrijven, hoe zou u dat dan doen?

“Een visionair en een doorzetter. Iemand die zichzelf opzij zet om het voor mensen op te nemen.”

JanEmilie