Voormalig presentatrice Marga van Praag

Marga van Praag werkte tot 2008 voor de NOS. Van 1981 tot 1994 presenteerde ze het jeugdjournaal. Daarna werd ze presentatrice van het NOS journaal.

Wat zijn de mooiste herinneringen aan uw tijd bij de NOS?

“Eigenlijk zijn de mooiste herinneringen die van het jeugdjournaal. Want ik was de eerste bij de oprichting van het jeugdjournaal en die was in 1981. En de mooiste herinneringen zijn dat ik een jeugdjournaal extra mogen maken en dat is dus een nieuwsprogramma voor kinderen van twintig minuten. Zeg maar een Buitenhof mini. Dat is heel bijzonder, dat dat in Nederland kon in de jaren 80.
Verder heb ik bij het gewone journaal behalve presenteren ook reportages gemaakt en verslaggeving gedaan. Verslaggeving vind ik het mooiste wat er is. Er op uitgaan, proberen moeilijke zaken op zo’n manier te vertellen zodat iedereen het kan begrijpen. Zonder een kleutertoon. De laatste jaren dat ik bij het journaal werkte, vanaf 2003 tot eind 2008, heb ik geprobeerd in opdracht van de hoofdredactie van het journaal, de staat met de straat te verbinden. Fortuin was vermoord en daarna hadden ze ook bij het journaal het gevoel dat ze teveel een instituut waren, veel te weinig naar de mensen. En ik mocht die verbinding proberen te zoeken. Dat was ontzettend interessant.”

Heeft u de manier van nieuws maken zien veranderen de laatste jaren?

“Ja, toen ik begon moest ik altijd u in een tekst zeggen ‘u begrijpt’ en ik zei wel eens ‘jullie vinden misschien’ en de hoofdredactie dacht toen hoe kan je dat doen, dat is schandalig! Je moest zo neutraal mogelijk zijn. Nu zie je dat mensen veel persoonlijker zijn. Ze mogen iets van zichzelf laten zien. Eigenlijk vind ik dat ik te vroeg ben geboren. Ik vind het nu veel fijner, mooier, leuker, beter en menselijker.”

Zou u het nu nog willen, nieuws maken?

“Ik heb soms wel die neiging, ik ben gewoon een nieuwsgierig mens. Ik ben nog zo nieuwsgierig. Er zijn nog zoveel dingen die ik zou willen ontdekken en weten. En dan denk ik, ik heb geen podium meer. Waar moet ik het kwijt. Nog elke dag verwonder ik me. Annie Schmidt bijvoorbeeld. Die heb ik ooit eens geïnterviewd en die heeft tegen mij gezegd: vermoordt nooit het kind in jezelf, blijf je altijd verwonderen. Dat is eigenlijk de boodschap die ik mee zou willen geven. Ook al wordt je oud en krijg je rimpels, blijf je verwonderen. Elke dag opnieuw en denk wat ik nou heb meegemaakt, dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Marga v Praag