Improviseren

Mijn vorige bericht ging over het NOS festival van het nieuws. Daar heb ik Marco Verhoef, Dionne Stax, Marga van Praag en Rob Trip kunnen interviewen. Het waren weliswaar geen gesprekken van een kwartier maar toch een leuke ervaring. Ik heb besloten om de aankomende vier dagen steeds een uitgetypt interview online te zetten.

Naast dat het leuk was om met ze te kunnen praten vond ik het ook moeilijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt voorbereid was. Dat komt omdat ik in de eerste instantie naar het festival ging om een leuke dag te hebben met een vriendin. We wisten dat er Meet& Greets waren maar geen idee wie we tegen gingen komen. Ook was het niet het goede moment om heel uitgebreid te praten aangezien er nog ontzettend veel andere mensen waren die hun favoriete presentatoren wilden ontmoeten.

Eigenlijk noem ik het in dit geval dan ook liever geen interviews. Ik vind dat je voor echte interviews goed voorbereid bent en de tijd neemt. De vragen aan de presentatoren lijken voor mijn gevoel dus ook meer op een kort gesprek. En dat vind ik in dit geval geen probleem.. Ik heb namelijk een super leuke dag gehad en daarvoor ging ik naar het festival. De aankomende dagen ben ik nog bezig met het monteren van de video die ik die dag heb gemaakt.

Improviseren is voor mij ook onderdeel van de journalistiek. Ik merk dat ik wel vaker in situaties terecht kom waar ik onverwachts mensen kan spreken. Dan moet het gewoon terplekke gebeuren en heb je geen tijd meer om vragen te bedenken. En dat improviseren gaat de ene keer beter dan de andere keer. Soms heb je voor je gevoel precies genoeg vragen kunnen stellen om een goed verhaal te kunnen schrijven en de andere keer komen er achteraf nog vragen in je op die je graag nog had willen stellen.

Dit is zeker iets wat ik nog wil verbeteren. Dat ik op momenten waarop ik niet helemaal goed voorbereid ben, ook gewoon zonder zorgen een gesprek kan hebben met goede vragen. Maar ja. Ik ben ook nog maar net met journalistiek begonnen natuurlijk!