Het NOS festival van het nieuws

Het NOS journaal bestaat 60 jaar. In het kader daarvan presenteerde oud-presentatoren op 5 januari een dag lang de nieuwsbulletins. Ook kon je op de TV live meekijken met het achtuurjournaal achter de schermen. En het jeugdjournaal werd gemaakt door kinderen want dat programma bestaat 35 jaar. Tenslotte was er op 10 januari bij Beeld& Geluid en de JT bioscoop in Hilversum het festival van het nieuws. Daar waren workshops waar onder andere correspondenten en verslaggevers kwamen vertellen over hun werk, je kon presentatoren van het NOS journaal en het Jeugdjournaal ontmoeten en er waren andere activiteiten waarbij je bijvoorbeeld in een grote opname truck kon kijken of een eigen journaal uitzending mocht maken.

Daar ben ik als journalistiek student, uiteraard, naar toe geweest. De dag begon bij Beeld& Geluid met een uitzending van NPO radio 1, dat werd uitgezonden vanuit het TOP-2000 café. Nou moet ik wel zeggen dat ik dat niet heel bijzonder vond aangezien er net op dat moment een band was in gestart. Daardoor zag je de presentatoren niet echt in actie.

De opname truck vond ik wel heel interessant. De medewerker vertelde dat de wagen meegaat naar grote evenementen zoals Serious Request. Ook bij niet-live uitzendingen op locatie wordt hij wel eens gebruikt. In de truck kan worden geschakeld tussen heel veel verschillende beelden en er kan worden gemonteerd.

Verder ben ik bij een van de workshops geweest. Deze ging over correspondenten in het buitenland. Sander van Hoorn (correspondent Beiroet) en Joris van Poppel (correspondent Brussel) vertelden over hun werk. Voornamelijk hoe moeilijk het is om beelden in Nederland te krijgen. Joris van Poppel vertelde onder andere wat hij mee neemt op het moment dat hij onverwachts weg moet vanwege een nieuwsgebeurtenis: een klein statief, overhemd, broodtrommel met stropdassen en een microfoon met Iphone aansluiting zodat hij via 4G verbindingen live in het nieuws kan. De internetverbindingen van Sander van Hoorn zijn vaak slecht. Live gaan gaat vaak niet. Hij noemde een voorbeeld uit Iran waar hij reportages in stukjes heeft moeten versturen. Niet alleen vanwege de slechte verbinding maar ook door censuur.

Natuurlijk ging de dag vooral om de (oud) NOS presentatoren. Naast foto’s heb ik ook met een aantal gepraat want mijn camera was natuurlijk mee. Centrale vragen: Wat maakt de NOS zo bijzonder en hoe ziet een werkdag eruit?

20160110_132838.jpgDie blogpost staat onder de categorie “Interviews”